Shqip

English

AMBASADA E REPUBLIKËS SË KOSOVËS

KANBERA, AUSTRALI

AMBASADA E REPUBLIKËS SË KOSOVËS

KANBERA, AUSTRALI

Mirësevini në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Komonuelthin e Australisë. Këtu mund t’i gjeni të gjitha informacionet e nevojshme dhe të kryeni shërbimet që ofrohen nga kjo ambasadë.

Sh.S. JETMIRA BERDYNAJ - AMBASADORE

SPORTELI DIGJITAL

Këtu ju shërbejmë me të gjitha informatat dhe dokumentet e nevojshme të shërbimeve konsulore.

Për dokumentet që mund të dërgohen si kopje, ju mund ti dërgoni online përmes formularit poshtë. Kështu edhe kurseni kohën tuaj edhe merrni përgjigje shpejt.

Mbrojtja e interesave të shtetasve të Kosovës jashtë vendit

Gjatë qëndrimit në shtetet e huaja, shtetasit e Republikës së Kosovës mund të ndeshin në vështirësi të natyrave të ndryshme. Në raste të tilla ata gjithmonë mund t'iu drejtohen misioneve diplomatike/konsullore për t'i informuar rreth vështirësive me të cilat janë përballuar dhe për të kërkuar ndihmë apo këshilla për tejkalimin e tyre.

Ndihma që mund të ofrohet nga përfaqësitë diplomatike/konsullore konsiston në:

-    Ofrimin e ndihmës shtetasve të Kosovës në raste të jashtëzakonshme;
-    Ofrimin e ndihmës për të burgosurit ose atyre në vështirësi ligjore me organet gjyqësore të shtetit pranues;
-    Ofrimin e ndihmës për rikthimin e shtetasve të Kosovës që kanë gjetur vdekjen në shtetin pranues dhe sigurimin e mbrojtjes së pasurisë së tyre.

Drejtuesi i misionit konsullor mund të ofrojë ndihmë për shtetasit e Kosovës vetëm atëherë kur vërtetohet se shtetasi i gjendur në vështirësi nuk posedon njëkohësisht dhe shtetësinë e shtetit pranues.

Ofrimi i ndihmës në rrethana të jashtëzakonshme, sic mund të jenë fatkeqësitë natyrore apo ngjarjet me rrezikshmëri të lartë, shtrihet dhe tek anëtarët e tjerë të familjes të cilët gëzojnë shtetësinë e vendit pranues.

Në raste të arrestimit, ndalimit apo hapjes së ndonjë hetimi nga autoritetet e shtetit pranues, shtetasit e Kosovës kanë të drejtë të njoftojnë përfaqësinë diplomatike/konsullore dhe të kërkojnë ndihmën përkatëse, e cila konsiston në:

-    njoftimin e familjarëve për arrestimin;
-    adresimin tek avokati mbrojtës apo
-    kërkesën për intervenim tek autoritetet vendase në rast se vërehen shkelje të të drejtave të njeriut.

Në raste të vdekjes së shtetasit të Kosovës jashtë, përfaqësitë diplomatike/konsullore mund të ofrojnë listën e agjensive të shërbimeve funerale dhe çmimoren e përafërt; të regjistrojnë aktin e vdekjes dhe të lëshojë dokumentacionin e nevojshëm për rikthimin e trupit të të ndjerit.

* Përfaqësitë nuk mbulojnë shpenzimet për riatdhesimin e kufomës.

FORMULARI

Dërgo dokumente apo kërkesa

🇽🇰🇦🇺

RRETH MARRËDHËNIEVE

Kosova dhe Australia zyrtarisht vendosën marrëdhënie diplomatike më 21 maj 2008. Misioni Diplomatik i Republikës së Kosovës në Australi është Ambasada në Kanbera, e cila u hap në Shkurt 2013. Nga ky Mision mbulohen dhe 12 shtete të tjera të Paqësorit Jugor me 7 prej të cilave Republika e Kosovës ka aktualisht të vendosura marrëdhëniet diplomatike.

NGJARJET E FUNDIT

STAFI KONSULLOR

Zanë Mehmetaj

Sekretare e parë

Kontakt

Shkruaji Ambasadores