Shqip

English

Português

AMBASADA E REPUBLIKËS SË KOSOVËS

LISBONË, PORTUGALI

AMBASADA E REPUBLIKËS SË KOSOVËS

Lisbonë, Portugali

Mirë se vini në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Portugali. Këtu mund t’i gjeni të gjitha informacionet e nevojshme dhe të kryeni shërbime që ofrohen nga kjo Ambasadë.

Sh.T. Ylber Kryeziu - Ambasador

🇽🇰🇵🇹

RRETH MARRËDHËNIEVE

Kosova dhe Portugalia gëzojnë marrëdhënie  miqësore dhe vitet e fundit, këto marrëdhënie kanë hyrë në një fazë të re dhe të avancuar.

Me hapjen e Ambasadës në Portugali, Kosova ka bërë hapin e madh drejtë vendosjes së një partnetiteti të veçantë me Republikën e Portugalisë, duke shprehur kështu interesin e saj politiko-diplomatik për thllim të marrëdhënieve dypalëshe dhe për të hapur një kapitull i ri të lidhjeve mes dy popujve tanë.

Pikënisje e këtyre marrëdhënieve të mira është padyshim fakti që Portugalia është një ndër vendet e para që kanë njohur Kosovën shtet të pavarur dhe sovran.

Portugalia ka kryesuar Presidencën e BE katër herë radhazi në momente me ndjeshmëri historike për Kosovën dhe sidomos në 2007 gjatë fazës finale të negociatave në Vjenë për statusin e Kosovës ku ajo u perpoq te kontribuoje dhe koordinoje ne veprime të përgjithsme dhe koherente me shtetet e tjera të BE-së.

Lidhjet mes dy popujve tanë u krijuan fillimisht përmes Forcave te Armatosura te Portugalisë të cilët kanë shërbyer në Kosovë. Rreth 7000 ushtarë portugezë, përfshirë një numër të konsideruar punonjësish në misionet europiane dhe ato ndërkombëtare, kanë shërbyer në vendin tonë për dy dekada. Ky numer i madh dinamik po afirmon gjithnjë e më tepër lidhjet dhe marrëdhëniet dypalëshe duke u shënërruar kështu në një urë ndërnjerëzote, kulturore dhe ekonomike bashkëpunimi. Keto janë, njëherësh, edhe themelet e marrëdhënieve tona të së ardhmës.

Populli i Kosovës i është mirënjohës popullit të Portugalisë për njohjen dhe përkrahjen e jashtëzakonshme dhënë Kosovës për dekada me radhë, të cilat kanë kontribuar shumë në përparimin e qëllimeve tona parësore në rrugën e integrimeve Euro-Atlantike, forcimin e paqes dhe stabilitetit rajonal.

Në tetorë të 2021, Presidentja e Republikës së Kosovës, znj.Vjosa Osmani, qëndroi për një vizitë dy ditore në Republikën e Portugalisë. Kjo Ishte vizita e parë zyrtare në nivel Presidenti, që nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve.

Kjo vizitë e nivelit të lartë është dëshmi e qartë se ka një interes në rritje dhe marrëdhëniet mes dy vendeve po marrin përmbajtje konkrete dhe efektive.

Sot, Portugalia vazhdon të jetë zë i rëndësishëm i mbështetjes dhe te pa rezervē të proceseve demokratike dhe reformuese të vendin tonë në rrugën e integrimeve Euro-Arlantike, liberalizimit të vizave dhe forcimit të pozitës së Kosovës në kuadrin e marrëdhënieve shumëpalëshe dhe integrim të plotë në sistemin ndërkombëtar.

Në këto dy vitet e fundit, përtej sfidave në përballjen me pndeminë, në marrëdhëniet me Portugalinë ka patur risi të dukshme; kjo pasi dialogut politik, tashmë në nivel të shkëlqyeshëm, po i shtohen vlera të rëndësishme si interesi për shkëmbime ekonomiko-tregëtare dhe investime, rritja e turizmit, bashkëpunimit në arsim dhe shkëmbime kulturore.

Në Portugali jeton një numër i vogël i komunitetit kosovar i cili është i integruar kretësisht në shoqërinë portugeze dhe i cili jeton identitetin e tij të dyfishtë si pasuri dhe vlerë e shtuar në marrëdhëniet kulturore dhe historike mes dy vendeve tona.

Ztr. Ylber Kryeziu u dekretua si Ambasador i parë i Republikës së Kosovës në Republikën e Portugalisë.

Ambasadori Kryeziu dorëzoi letrat kredenciale tek Presidenti i vendit Sh.T.Z Marcelo Rebelo de Sousa,më datë 10 janar 2019.

Zyrat e Ambasadës u funksionalizuan në fillim të marsit ndërsa flamuri i Republikës së Kosovës u ngrit në oborrin e Ambasadës më 12 mars 2019.

NGJARJET E FUNDIT

SPORTELI DIGJITAL

Këtu ju shërbejmë me të gjitha informatat dhe dokumentet e nevojshme të shërbimeve konsulore.

Për dokumentet që mund të dërgohen si kopje, ju mund ti dërgoni online përmes formularit poshtë. Kështu edhe kurseni kohën tuaj edhe merrni përgjigje shpejt.

Mbrojtja e interesave të shtetasve të Kosovës jashtë


Gjatë qëndrimit në shtetet e huaja, shtetasit e Kosovës mund të përballen me vështirësi të natyrave të ndryshme. Shtetasit mund të drejtohen tek misionet diplomatike/konsullore për paraqitjen e këtyre vështirësive dhe kërkimin e këshillave për tejkalimin e tyre.

Ndihma që mund të ofrohet nga përfaqësitë diplomatike/konsullore konsiston në:

–    Ofrimin e ndihmës shtetasve të Kosovës në raste të jashtëzakonshme;
–    Ofrimin e ndihmës për të burgosurit ose atyre në vështirësi ligjore me organet gjyqësore të shtetit pranues;
–    Ofrimin e ndihmës për rikthimin e shtetasve të Kosovës që kanë gjetur vdekjen në shtetin pranues dhe sigurimin e mbrojtjes së pasurisë së tyre.

Drejtuesi i misionit konsullor mund të ofrojë ndihmë për shtetasit e Kosovës vetëm atëherë kur vërtetohet se shtetasi i gjendur në vështirësi nuk posedon njëkohësisht dhe shtetësinë e shtetit pranues.

Ofrimi i ndihmës në rrethana të jashtëzakonshme, sic mund të jenë fatkeqësitë natyrore apo ngjarjet me rrezikshmëri të lartë, shtrihet dhe tek anëtarët e tjerë të familjes të cilët gëzojnë shtetësinë e vendit pranues.

Në raste të arrestimit, ndalimit apo hapjes së ndonjë hetimi nga autoritetet e shtetit pranues, shtetasit e Kosovës kanë të drejtë të njoftojnë përfaqësinë diplomatike/konsullore dhe të kërkojnë ndihmën përkatëse, e cila konsiston në:

–    njoftimin e familjarëve për arrestimin;
–    adresimin tek avokati mbrojtës apo
–    kërkesën për intervenim tek autoritetet vendase në rast se vërehen shkelje të të drejtave të njeriut.

Në raste të vdekjes së shtetasit të Kosovës jashtë, përfaqësitë diplomatike/konsullore mund të ofrojnë listën e agjensive të shërbimeve funerale dhe çmimoren e përafërt; të regjistrojnë aktin e vdekjes dhe të lëshojë dokumentacionin e nevojshëm për rikthimin e trupit të të ndjerit.

* Përfaqësitë nuk mbulojnë shpenzimet për riatdhesimin e kufomës.

 

Fletëudhëtimi

Fletudhëtimi lëshohet në rast të humbjes së pasaportës, dëmtimit, skadimit të afatit apo raste të tjera urgjente.

Dokumentet që nevojiten për aplikim për Fletudhëtim:
–    Kërkesa;
–    2 fotografi;
–    Kopja e një dokumenti të identifikimit;
–    Kopja e lejës së qëndrimit;
–    Raporti i policisë (në rast humbje të pasaportës);
–    Pasaporta e dëmtuar apo e skaduar;
–    Ose një dokument tjetër që dëshmon se e keni origjinën prej Kosovës (cert.e lindjes, pasaportë e vjetër etj.)
–    Dëshmia e taksës së paguar

Për të miturit nën moshën 18 vjeç duhen edhe këto dokumente:
– Kërkesën   
– Kopjet e pasaportave të prindërve;
– Nëse i mituri nuk ka pasaportë (e cila është dëmtuar, humbur, i sapolindur etj.) atëherë kopjen e certifikatës së lindjes;
– Me te miturin duhet të jenë prezent të dy prindërit, ose njëri prind me autorizim të noterit të prindit tjetër ose Aktgjykimin lidhur me shkurorëzimin dhe vërtetimin për Kujdestarinë;

– Aplikimi bëhet personalisht në Konsullatën në Shërbimin konsullor në Lisbonë

Vëni re: Fletudhëtimi vlen vetëm një muaj nga data e lëshimit dhe vlen vetëm për udhëtim njëdrejtimësh për në Kosovë.

Vërtetime të çdo lloji

Misioni konsullor në Lisbonë lëshon sipas kërkesës së palëve vërtetime të çdo lloji në përputhje me ligjet dhe aktet nënligjore në fuqi.

Vërtetimet e çdo lloji nënkuptojnë, por nuk kufizohen vetëm në: leje për kthimin e trupit të pajetë të shtetasve të Kosovës në Kosovë; vërtetim mbi vërtetësinë e dokumenteve, vërtetim mbi shtetësinë, etj.

Pagesa e taksës prej 20€

FORMULARI

Dërgo dokumente apo kërkesa

STAFI DIPLOMATIK

Rudina Bukoshi

Këshilltare

Dren Terziqi

Sekretar i tretë

Kontakt

Shkruaji Ambasadorit